Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Волинській області виконує такі завдання :
► Реалізує державну політику в сфері санітарного законодавства, попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення.
► Здійснює державний санітарно-епідеміологічний нагляд (контроль) за :
дотриманням санітарного законодавства;
• додержанням підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів безпечного виробництва, транспортування зберігання, застосування пестицидів і агрохімікатів у харчових продуктах та продовольчій сировині, зокрема імпортованих лікарських травах, водних об’єктах; воді, що використовується для господарсько-питного постачання, купання, спортивних занять, організованого відпочинку та з лікувальною метою; лікувальних грязях, ґрунтах, на землях населених пунктів, оздоровчого та рекреаційного призначення;
• дотриманням показників вмісту шкідливих для здоров’я людини речовин та
Інгредієнтів у тютюнових виробах, які реалізуються на відомчій території;
• застосуванням санітарних та ветеринарно-санітарних, профілактичних і
протиепідемічних заходів щодо охорони відомчої території від проникнення хвороб людей, тварин та рослин з території інших територій або карантинних зон;
• здійснення контролю за факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення; та участь у визначенні цих факторів, встановленні і оцінюванні ступеню створюваного ними ризику;
► Здійснює у межах компетенції, контроль за усуненням причин і умов виникнення, поширення інфекційних, масових неінфекційних захворювань, отруєнь та радіаційних уражень людей;
► Подає, в установленому порядку, пропозицій щодо обмеження або заборони в’їзду на відомчу територію громадян України, іноземців та осіб без громадянства, експорту, імпорту, транзиту вантажів і товарів з держав або регіонів у зв’язку з неблагополучною епідемічною ситуацією на їх території;
► Проводить державні санітарно – епідеміологічні експертизи з оформленням результатів її проведення у вигляді відповідних висновків;
► Розробляє та здійснює санітарні заходи, що стосуються обмеженого (визначеного) кола осіб чи випадків, передбачених законодавством, зокрема, щодо обмежування, заборони, тимчасового припинення діяльності; вживає, відповідно до закону заходи реагування, у тому числі обмежування або заборони ввезення (пересилання) на митну територію або
перевезення біологічних продуктів та патологічного матеріалу;
► Приймає участь у проведенні санітарно – епідеміологічних розслідуваннях, спрямованих на виявлення причин та умов, що призводять до виникнення й поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти; групових та індивідуальних харчових отруєнь, масових неінфекційних захворюваннях (отруєнь) та радіаційних уражень; випадків порушення норм радіаційної безпеки, санітарних правил роботи з радіоактивними речовинами, іншими джерелами іонізуючих випромінювань та вжиття заходів щодо їх усунення відповідно до законодавства;
► Приймає участь у реалізації науково – технічної, технологічної та інноваційної політики; впровадженні у виробництво науково – технічних досягнень та передового досвіду з питань профілактики захворювань людини, а також факторів середовища життєдіяльності людини, реалізації державної політики в інших визначених сферах;
► Приймає участь у розробленні санітарних, протиепідемічних (профілактичних) заходів, вимог щодо окремих показників якості харчових продуктів, кормів, технічних регламентів та стандартів;
► Здійснює відбір зразків об’єктів санітарних заходів, зразків продукції та перевірки її характеристик; організовує проведення лабораторних досліджень (випробувань) та/або експертизи;
► Здійснює моніторинг причин і кількості звернень фізичних та юридичних осіб щодо дотримання санітарного законодавства та випадків заподіяння шкоди здоров’ю людей внаслідок споживання продукції (користування нею) та впливу небезпечних факторів середовища життєдіяльності людини;
► Узагальнює результати здійснення державного санітарно – епідеміологічного нагляду з аналізом причин виявлених порушень, розробкою та поданням у встановленому порядку пропозицій щодо перегляду встановлених вимог, якщо вони не забезпечують належного рівня захисту здоров’я населення та санітарно-епідеміологічного благополуччя населення.