П'ятниця, 17 вересеня
Ми у соціальних мережах:
Групи управління
s
27 липня 2021

Навчальний семінар про організацію харчування в школах та садочках Копачівської тергромади

Фахівці Рожищенського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області сьогодні, 27 липня, провели навчальний семінар для керівників  та кухарів  закладів освіти Копачівської територіальної громади. Йшлося про організацію харчування у закладах освіти та дошкільних навчальних  закладах. Навчання провели: начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ольга Карп’як, провідний  спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Анатолій Богуцький  і головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Микола Жук.

Спеціалісти Рожищенського управління розповіли присутнім про вимоги  санітарного    регламенту    для    загальної    середньої    освіти  та дошкільних навчальних закладів,  ознайомили з  постановою КМУ №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»,  процедурою погодження двотижневих меню для  харчування вихованців закладів дошкільної освіти та учнів закладів загальної середньої освіти. Йшлося також про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів, впровадження у закладах освіти постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи  аналізу небезпечних факторів та контролю (система НАССР)  в закладах дошкільної та шкільної освіти.

Як наголосив провідний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини  Анатолій Богуцький,   продукти харчування та продовольча сировина повинні надходити до навчальних закладів разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість. Єдиним документом, визначеним Законом України ”Про основні принципи та вимоги до безпечності  та якості харчових продуктів” яким мають супроводжуватися об’єкти санітарних заходів (тобто харчові продукти) є товаро транспортна накладна. Але оператори ринку мають право вимагати від постачальників документи відповідності: сертифікати, декларації виробника, експертні висновки акредитованих державних лабораторій.

Відповідно до вимог нового санітарного регламенту, з якими ознайомила  начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ольга Карп’як, у дитячих навчальних закладах:

  •  у теплу пору року, з квітня по жовтень, 2 рази впродовж всього періоду засновник (власник) організовує лабораторні дослідження піску на наявність яєць гельмінтів;
  •  лабораторний контроль рівня освітленості у дошкільних навчальних закладах організовує засновник не рідше одного разу на рік (не менше 3 вимірів у 3-5 приміщеннях);
  • лабораторний контроль за вмістом окису вуглецю в повітрі приміщень дошкільних навчальних закладів з пічним опаленням засновник організовує двічі впродовж опалювального сезону;
  • засновник (власник) організовує лабораторний контроль показників мікроклімату (температура, вологість) у дошкільних навчальних закладах,  не рідше двох разів протягом року (не менше 6 вимірів).

У загальноосвітніх школах:

  • лабораторний контроль за вмістом окису вуглецю в повітрі приміщень з пічним опаленням організовує засновник (засновники) двічі впродовж опалювального сезон;
  • засновник (засновники) закладу освіти забезпечує організацію лабораторного контролю показників мікроклімату (не менше 6 вимірювань) та концентрації CO2, CO, який проводиться не рідше двох разів протягом року. Після проведених ремонтних та/або будівельних робіт, встановленні нових меблів перед початком навчального процесу проводяться лабораторні вимірювання концентрацій формальдегіду та інших хімічних речовин ( залежно від будівельних, оздоблювальних матеріалів, меблів тощо);
  • засновник (засновники) закладу освіти повинен забезпечити проведення вимірювань концентрації радону-222 у повітрі приміщень першого поверху будівель не рідше одного разу протягом року;
  • засновник (засновники) закладу освіти забезпечує організацію лабораторного контролю рівня освітленості у закладах освіти не рідше двох разів на рік (не менше 4 точок у 3 - 5 приміщеннях), один з яких проводиться в листопаді чи грудні.

Про систему НАССР в школах як обов’язкову умову, що дає гарантію безпечного харчування дітей, розповів головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Микола Жук. За його словами, ця  система вважається не найлегшою, бо для виконання кожного правила потрібно продумувати повністю всю процедуру, враховуючи кожен нюанс. Будь-яка недоробка в питаннях, що стосуються управління безпеки продуктів, може викликати отруєння великої кількості дітей.

Як наголосив доповідач, контроль, як правило, здійснюється в таких процесах:

  • зберігання тих продуктів, які здатні швидко зіпсуватися;
  • дотримання гігієни людей, які працюють в дитячих садах;
  • дотримання санітарних норм всередині приміщення;
  • облік всіх нормативів під час приготування їжі.

У багатьох їдальнях технологічний ланцюжок здійснюється на одному місці. Це означає те, що такі процеси об’єднані в одному закритому просторі.

У цьому приміщенні:

·         приймається сировина від постачальників;

·         відбувається зберігання отриманої сировини;

·         продукти обробляються;

·         приготування їжі;

·         страви подаються і вживаються.

В таких умовах, де відсутні розділені зони, особливо ретельно  повинні стежити за технологічним процесом і якістю продукції, і саме тому тут так важливо своєчасне впровадження НАССР.