П'ятниця, 13 грудня
Ми у соціальних мережах:
Групи управління
s
02 грудня 2019

Основні аспекти зберігання насіння сої

Кожна партія насіння, що закладається на зберігання, повинна пройти контроль в лабораторії з визначення посівних якостей насіння. Необхідно пам'ятати, що сухе і зріле насіння під час зберігання за низьких температур перебуває у стані спокою, а при підвищенні вологості і температури переходить у стан інтенсивної життєдіяльності.

Для насіння сої характерним є  високий вміст жиру, тому що запасні речовини, які використовуються зародком при проростанні, відкладаються в насінні не у вигляді крохмалю, як у зернових, а у вигляді жирів.  Високий вміст жиру відіграє важливу роль при визначенні режиму його зберігання. 

Насіння сої характеризується також підвищеним ступенем гігроскопічності – воно здатне швидко і в значних кількостях поглинати як рідку краплинну вологу, так і водяні пари із зволоженого навколишнього повітря.

Тому, зберігати насіння сої необхідно  при вологості, яка не перевищує  або нижча за стандартну на 1-2 %, тобто в межах 10-12 %.Самозігрівання насіння сої  з підвищеною вологістю відбувається особливо швидко. Це пояснюється тим, що дихає насіння переважно за рахунок жирів, які при окисленні виділяють більше теплоти, ніж вуглеводи. Самозігрівання різко знижує якість насіння.

Зберігають насіння роздільно за сортами, категоріями та генераціями. Базове насіння та 1-шу генерацію зберігають в мішках, на піддонах, віддалених від підлоги не менш ніж на 15 см, а від стіни - 70 см. Висота штабеля не більше 7-8 мішків. 

При зберіганні насіння сої насипом висота бурту не повинна перевищувати 1,5 м.

Обов’язково двічі на місяць необхідно перевіряти вологість насіння, температуру в складському приміщенні. В разі підвищення цих показників  насіння в насипах перелопачують, а у штабелях - перекладають мішки. Складські приміщення провітрюють. 

Не допускається провітрювання насіннєвих складів під час дощів, туманів, зимових відлиг, коли вологість повітря значно вища ніж в насіннєсховищі.