Субота, 27 листопада
Ми у соціальних мережах:
Групи управління
s
21 липня 2021

Про стратегію підвищення рівня обізнаності щодо безпечності сирого молока - координаційна онлайн-зустріч

Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області і Волинської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 20 липня 2021 року взяли участь у другій координаційній зустрічі (на платформі ZOOM) щодо планування та впровадження стратегії підвищення рівня обізнаності про безпечність сирого молока.

Під час зустрічі координатор компонента «Молочний сектор», QFTP – Ірина Висоцька представила стратегію підвищення рівня обізнаності про безпечність сирого молока. За її словами, у рамках стратегії передбачено протягом 2021 – 2023 років реалізувати в Україні  наступні її етапи:

1. Щорічний конкурс серед фермерів – для відзначення найкращих у рамках програми контролю сирого молока.

2. Інформаційну кампанію на ТБ та в інтернеті - про перевірки молока, статті у ЗМІ, сюжети про випадки торгівлі неякісним молоком. 

3. YouTube проєкт "Безпечне молоко" - 15-20-хвилинна програма про якість та безпеку молочних продуктів. 

4.  "Я обираю якість" – кампанію в рамках Меморандуму з першою леді - відеоблоги, ролики, пости в соцмеражах, зовнішня реклама.

5. Молоко у дитячих садочках - в рамках Меморандум з першою леді, Асоціацією виробників молока, Держпродспоживслужбою  - контроль молока у дитячих садочках.

6. Шкільне харчування, в рамках Меморандуму з першою леді, Асоціацією виробників молока, Держпродспоживслужбою  - введення безпечного молока до оновленого шкільного меню. 

7. Роз'яснювальну кампанію для малих виробників - плакати для територіальних громад, відділень “Укрпошти”, інформаційні брошури - “Як

зробити, щоб ваше молоко купували” 8. "Новий молочник" – репортажі, ролики про господарства.

9. Круглі столи  "Яке молоко мають пити наші діти", в рамках Меморандуму з першою леді, Асоціацією виробників молока, Держпродспоживслужбою.

10. Інформаційну кампанію   - "Як ТГ можуть заробити на якісному молоці" 

Довідково. Пілотний проєкт із запровадження програми контролю сирого молока розпочався у квітні 2019 року в 4 областях з регулярним моніторингом його імплементації та, як наслідок, концепцію Пілотного проєкту було переглянуто відповідно до відгуків зацікавлених сторін та 18 травня 2021 року затверджено Держпродспоживслужбою України.

Метою Пілотного проєкту є пошук найбільш оптимальної моделі взаємодії, розподілу ресурсів та зусиль між операторами ринку, що виробляють та/або зберігають сире молоко, уповноваженими акредитованими лабораторіями та територіальними органами Держпродспоживслужби при виконанні вимог чинного законодавства щодо контролю сирого молока, що вводиться в обіг як харчовий продукт, на базі програмного забезпечення «Молочний модуль». 

На сьогодні учасниками проєкту є більше 200 господарств - виробників та пунктів заготівлі молока. З березня 2021 року господарства Волинської області теж долучені до Пілотного проєкту із запровадження програми контролю сирого молока.