Четвер, 28 березня
Ми у соціальних мережах:
Групи управління
s
21 травня 2019

СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД 21.05.2019

Згідно проведених обстежень спеціалістами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки у Володимир-Волинському, Луцькому, Рожищенському, Ковельському та ін. районах спостерігається  заселення сходів ранніх сортів картоплі колорадським жуком. В окремих районах відмічено початок яйцекладки шкідника. 

Найінтенсивніший їх вихід спостерігається після випадання дощів, у теплу сонячну погоду, за температури повітря не нижче 15°С і ґрунту — 13-14°С. Вихід з місць зимівлі та його тривалість залежать від фізіологічного стану комах. Першими з’являються на поверхні фізіологічно ослаблені імаго, що двічі зимували, відроджені з перших кладок яєць. Вони у значній кількості гинуть після виходу і впродовж літа відрізняються зниженою плодючістю. Найбільш життєстійкими є імаго масового виходу. Певний час вони тримаються на поверхні ґрунту, потім, за 2 – 3 доби, починають поїдати молоде листя картоплі. Імаго селяться на розсаді томатів, баклажанів, перцю, збираються іноді на купах картоплі, живлячись її проростками та бульбами. У пошуках їжі жуки перелітають на значні відстані. Жуки й личинки живляться цілодобово (В.П. Федоренко, Й.Т. Покозій, М.В. Круть). 

З метою знищення та запобігання дальшому поширенню шкідника рослин картоплі та інших пасльонових при масовій появі личинок І-ІІ віків за чисельності 10-20 екз/кущ картоплі на 8-10 % заселених кущів, застосовують  один із препаратів дозволених для використання в Україні відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами суворо дотримуватись правил техніки безпеки!!!