ВИМОГИ ЩОДО ЕКСПОРТУ ЯЧМЕНЮ,КУКУРУДЗИ ТА СОЇ З УКРАЇНИ ДО КИТАЙСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ
Відповідно до протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, сої та кукурудзи державними фітосанітарними інспекторами щорічно проводяться обстеження на виявлення шкідливих організмів, які є карантинними в Китайській Народній Республіці.
Обстеження проводяться в період:
- ячменю (озимий та ярий) - від фази колосіння до фази молочної стиглості ( червень );
- сої - від фази цвітіння до фази закінчення формування бобів (липень-серпень);
- кукурудзи - від фази викидання волоті до фази молочної стиглості зерна (липень - серпень).
Обстеження включає: огляд посівів у шахматному порядку, або за діагоналлю поля, відбір зразків рослин, збір шкідливих організмів та уражених рослин.
Для проведення фітосанітарної експертизи відбирають рослини з корінням.
З метою реалізації вимог статті 4 та 5 Протоколів також, державними інспекторами проводяться обстеження складських приміщень, з яких планується експорт ячменю, сої та кукурудзи на предмет виявлення шкідливих організмів, що знаходяться під карантинним контролем Китаю.
Обстеження складських приміщень проводяться: візуально, із застосуванням харчових принад та феромонних пасток.
З кожного місця зберігання державним фітосанітарним інспектором, формується одна середня проба (зразок), яка направляється у супроводі етикетки та направлення на фітосанітарну експертизу до фітосанітарної лабораторії.