Четвер, 21 жовтня
Ми у соціальних мережах:
Групи управління
s
12 жовтня 2021

На Волині запроваджено карантинний режим по раку картоплі (Synchytrium endobioticum)

Відсьогодні, 12 жовтня, згідно з розпорядженням голови Ковельської районної державної адміністрації Ольги Черен, запроваджено карантинний режим по раку картоплі (Synchytrium endobioticum) на площі 1 га  за  межею села  Жиричі Ковельського району. 

Хвороба проявляється вогнищами розростання тканин - наростів з горбистою поверхнею, що нагадують цвітну капусту, на бульбах, столонах, кореневій шийці, інколи на стеблі, листках і навіть квітах. Розмір наростів буває різним - від невеликої горошини до розмірів, які перевищують розмір бульби. Нарости, які формуються в ґрунті, - білого кольору, на надземних частинах - зелені. До закінчення вегетації картоплі нарости темнішають і загнивають. У подальшому ракові нарости можуть розвиватися на бульбах у сховищах під час зберігання, якщо врожай вирощено на зараженій земельній ділянці (полі). Коренева система не уражується, тому в період вегетації хворі рослини зовнішньо не відрізняються від здорових. Збудник зберігається в ґрунті у вигляді зооспорангій у стані спокою до 40 і більше років.

 Картоплю, хвору на рак, в жодному разі  не можна їсти!  

Якщо ви виявили хоча б одну хвору бульбу, необхідно повідомити про це управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Локалізація та ліквідація раку картоплі здійснюються передусім агротехнічними заходами:

  • використання здорового садивного чи сортового матеріалу картоплі;
  • вирощування сортів картоплі, стійких до патотипу S. endobioticum, який виявлено на зараженій земельній ділянці (полі);
  • здійснення не рідше ніж один раз на п’ять років сортозаміни на відповідній земельній ділянці (полі) сортами картоплі, стійкими до S. endobioticum;
  • промивання бульб перед висаджуванням слаболужним розчином у випадку вирощування на присадибних земельних ділянках та земельних ділянках (полях);
  • дотримання сівозміни (вирощування зернових, зернобобових, технічних та інших культур за винятком пасльонових);
  • недопущення залуження земельних ділянок (полів) та вирощування багаторічних трав, що консервують вогнища хвороби.